Nasıl Bir Ekonomi: ''Teknopanel 5'inci fabrikasını Kuzey Makedonya'da açıyor''
Sandviç panel ve EPS ürünleriyle 5 kıtada 102 ülkeye ihracat yapan Teknopanel, Kuzey Makedonya’da inşasını hızla sürdürdüğü 5’inci fabrikasını 2023’te faaliyete alacak.
Türkiye’de faaliyet gösteren 4 tesisiyle inşaat malzemeleri sektörünün öncü markalarından biri olan Teknopanel, ilk yurt dışı tesisini Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te hayata geçiriyor. 16 bin metrekaresi kapalı toplam 55 bin metrekare alana sahip olacak tesisin inşasını 2023 yılında tamamlamayı hedefleyen firma, Balkanlar ve Avrupa pazarındaki payını üst seviyelere çıkartacak. Teknopanel Genel Müdürü Orhan Kahveci, Üsküp’teki yatırımlarının ilk yurt dışı tesisi olacağını belirtti. Fabrikaları tamamlandığında sandviç panelde yıllık 3 milyon metrekare, EPS ürünlerinde ise 350 bin metreküp üretim yapacağını belirten Kahveci, “Tüm Avrupa ve Balkan ülkelerine gerçekleştireceğimiz satış ve pazarlama faaliyetleriyle yıllık ciro hedefimiz 35 milyon eurodur. Bu cironun yüzde 80’ini ihracattan elde etmeyi planlıyoruz. Minimum 120 kişiden oluşacak yeni ekibimizle çalışmaya hazırız. Bugün dünya pazarında Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarındaki 102 ülkeye ihracat yapan bir firma olarak, Kuzey Makedonya sanayisindeki faaliyetlerimizi artırarak Avrupa pazarında tanınan bir marka haline geleceğiz” dedi.
Üsküp’ü sandviç panel ve EPS üretim üssü yapacak
Teknopanel’in 480 çalışanı ile Avrupa’nın önde gelen firmaları arasında yer aldığını belirten Orhan Kahveci, “Önümüzdeki 9 yıl içerisinde Avrupa’da sandviç panel ve EPS ürün ihracatının 170,5 milyon euroya çıkması bekleniyor. Projemizin hayata geçmesiyle sahip olduğumuz satış, pazarlama ve üretim vizyonumuzla yaratacağımız 120 istihdam ve tedarikçilerle gerçekleştirilecek iş ortaklıklarımızla ilave iş gücü sağlayarak ülke ekonomisine değer kazandıracağız. Avrupa’nın endüstriyel pazarında Kuzey Makedonya’nın bilinirliğinin artmasına katkı sağlayarak Türk yatırımcıların bölgede aranılan ve ihtiyaç duyulan çözüm ortağı haline gelmesini destekleyeceğiz.” diye konuştu.
Marka olarak yenilikçi çözümler üretmemiz gerektiğinin bilincindeyiz
2017 yılında Mersin üretim tesisinde kurdukları Ar-Ge merkezi aracılığıyla bir yandan mevcut ürün portföylerini geliştirdiklerini diğer yandan sürdürülebilir katma değerli ürün çalışmalarına hız verdiklerini belirten Orhan Kahveci, “Üretim tesislerimizin stratejik noktalarda yer alması, esnek üretim anlayışımızın olması, müşterilerimizin ihtiyaçlarını kolaylıkla anlayabilmemizi, taleplerini hızlıca karşılayabilmemizi sağlıyor. Bu alanda sahip olduğumuz Ar-Ge gücümüz de yurt dışı pazarlarımızın ihtiyaçlarına en uygun ürünü üretmemize olanak tanıyor. Mersin’deki üretim tesisinin 12 bin metrekarelik çatı yüzeyinde yer alan 6 bin 460 adet güneş paneli ile güneşten enerji ürettiklerini ifade eden Kahveci “1.6 megavatlık kurulu kapasitemizden yılda yaklaşık 2.4 megavat elektrik üretiyoruz. Enerji maliyetlerimizi dengeleyerek daha rekabetçi bir konuma erişiyoruz. GES’imiz sayesinde yaklaşık yılda 1 milyon ton karbon salınımını ve 40 bin ağacın kesilmesini engelleyerek daha yaşanabilir bir çevre yaratma hedefine daha çok katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki süreçte diğer fabrikalarımıza da GES’ler kurmayı planlıyoruz.” dedi.
Diğer Haberler
-
DHA: ''TURQUALITY programına kabul edilen Teknopanel, 4 yılda ihracat cirosunu ikiye katlayacak''
-
Teknopanel bu yıl da Fortune 500 Listesinde
-
DHA: ''Teknopanel, İSO 500’de 24 basamak yükseldi''
-
DHA: ''TİM'in 1000 listesindeki Teknopanel'den ihracatı artırma sözü''
-
5-7 Mayıs tarihlerinde K.K.T.C.’de Teknopanel Bayi Toplantısı’nı gerçekleştirdik.
-
48. Uluslararası Yapı Fuarı SEEBBE'de Ziyaretçilerimizi Ağırladık.
-
DHA: "Sandviç panel ve EPS ürünleri üreticisi, İSO 500 listesinde yer aldı."
-
Sektörünün Lideri Teknopanel, Fortune 500 Listesinde